Matthias Schultheiss

O Matthias Schultheiss γεννήθηκε το 1946 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Αμβούργου κι έπιασε δουλειά σαν σχεδιαστής στον τομέα της διαφήμισης. Παρόλ’ αυτά η αγάπη του για την αφήγηση τον τράβηξε προς τα κόμικ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η πρώτη μεγάλη του εμπορική επιτυχία, η μεταφορά των ιστοριών του Μπουκόφσκι σε κομικς, ξεκίνησε να δημοσιεύεται το 1981. Λίγο καιρό μετά, μικρές ιστορίες του αρχίζουν να δημοσιεύονται στο γαλλικό περιοδικό L’ Echo des Savanes αλλά και στην άλλη μεριά του ατλαντικού. Το 1986 βραβεύεται για τις ασπρόμαυρες μεταφορές των διηγημάτων του Μπουκόφσκι ενώ ταυτοχρόνως δημοσιεύει έγχρωμες ιστορίες έχωντας αναπτύξει μια πολύ ιδιαιτερη τεχνοτροπία. Οι πιο γνωστοί τίτλοι του είναι το “The Truth About Shelby”, το Guerras Frias”, το “The sharks of Lagos” και το “Night Taxi”.

Μέχρι  σήμερα, έχει κερδίσει αρκετά διεθνή βραβεία παρόλο που έχει σταθεί άτυχος στις προσπάθεις του εκτός Ευρώπης.  Ακόμα κι η προσπάθεια διείσδυσης στην αμερικάνικη αγορά το 1993 μ’ έναν περίεργο ήρωα ονόματι “Propellerman” αποδείχτηκε άκαρπη. Φαίνεται πως το σενάριο παραήταν λυρικό για το αμερικάνικο κοινό… Εξίσου άτυχος όμως ήταν και με την Ιαπωνία. Κάπου στα μισά ενός πρότζεκτ 700 σελίδων(!) η δουλειά στράβωσε κι ο Schulteiss αναγκάστηκε να στραφεί στην τηλεόραση για να πληρώσει τα σπασμένα… Εντέλει, επανήλθε στα κομικς το 2008.

Παρακάτω, μια χορταστική μεταφορά ενός διηγήματος του Bukowski “Νέα Υόρκη, 95 σεντς τη μέρα”, μέσα από το περιοδικό Παραπέντε, τεύχος 33.

Κι εδώ, μπορείτε να διαβάσετε μια εξαιρετική ιστορία του γερμανού κομιξά όπου θα διαπιστώσετε από μόνοι σας, τόσο την εκλεπτυσμένη τεχνική του στη χρήση των χρωμάτων, όσο και τη δεινότητα του ως σενιαρίστα.