David Mazzucchelli

Ο David Mazzucchelli είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικάνους σχεδιαστές, ένας από τους ελάχιστους που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν μια εξαιρετικά πετυχημένη καριέρα στο mainstream για να αναζητήσει δικούς του δρόμους σχεδίου και αφήγησης. Άρχισε να σχεδιάζει κόμικς σε ηλικία έξι χρόνων, με ήρωες τον Μπάτμαν και τους μπιτλς. Σε ηλικία δέκα χρόνων, είχε ήδη αποκτήσει ένα δικό του, ιδιαίτερο στιλ κι ένα έντονο πάθος για την αφήγηση με εικόνες. Στο κολέγιο ακολούθησε καλλιτεχνική κατεύθυνση κι έστελνε τακτικά κόμικς του στην MarveI και στην DC, ελπίζοντας ότι θα δημοσιευτούν. Έγινε γρήγορα δεκτός από την MarveI κι άρχισε να σχεδιάζει τον «DaredeviI», συνεργαζόμενος αρχικά με Τον Dennis Ο’ NeiI κι αργότερα με τον Frank Miller. Η συνεργασία του με Τον Miller επεκτάθηκε και στην DC, όπου υπέγραcαν μαζί το «Batman: Year One».

Στα τέλη της δεκαετίας Του ’80, ο Mazzucchelli ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της mainstream αμερικανικής σκηνής των κόμικς, αλλά αποφάσισε να την εγκαταλείψει. Είχε βαρεθεί τους υπερήρωες, την επαναληπτικότητά τους, τα κλισέ που τους συνοδεύουν, αλλά τον έπνιγε ταυτόχρονα και η υποχρέωση να παραδίδει μια καινούρια ιστορία κάθε μήνα. ‘Ηθελε να επιστρέψει στις Ρίζες της τέχνης του, να αφοσιωθεί μέσω των κόμικς του στα πράγματα που πραγματικά αγαπούσε, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Μελέτησε λιθογραφία, γραφικές τέχνες, έγραψε μουσική, κι επέστρεψε στα κόμικς με τις ετήσιες συλλογές υπό το γενικό τίτλο “Rubber Blanket”, που δείχνουν την καταπληκτική εξέλιξη ενός σχεδιαστή που δεν αρκείται στις εύκολες λύσεις. Δημοσιεύει ταυτόχρονα σε διάφορα ανεξάρτητα έντυπα (Drawn & Quarterly, Snake Eyes), ενώ -σε συνεργασία με τον Paul Harasik- μετέφερε σε κόμικς τη μεταφυσική αστυνομική νουβέλα Του Paul Auster, “City of Glass”. Ως μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής του θεωρεί την παραμονή του στην Ιαπωνία, όπου μελέτησε το καταπληκτικό φαινόμενο των ιαπωνικών κόμικς και σχεδίασε δύο δικές του ιστορίες σε στιλ μάνγκα (“Hair Nude” και “Midori”).

Θέλετε να μάθετε πώς αυτοπαρουσιάζεται στο μικρό βιογραφικό που μας έστειλε; Ορίστε: “Ο David Mazucchelli κάνει κόμικς από τότε που ήταν 6 χρόνων. Σχεδίαζε υπερήρωες για την MarveI και την DC, πριν να δημιουργήσει το “Rubber Blanket”, μια πειραματική ανθολογία κόμικς. Τα κόμικς και οι εικονογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα και μικρά έντυπα και έχουν εκτεθεί σε πολλές χώρες. Αυτή την εποχή, ισχυρίζεται ότι ετοιμάζει ένα καινούριο άλμπουμ»!

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον κατάλογο της έκθεσης του 4ου φεστιβάλ κόμικς της βαβέλ που διοργανώθηκε το 1999 στην τεχνόπολη στο γκάζι, με τίτλο “Η μνήμη του μέλλοντος”.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια παρουσίαση του αμερικάνου κομιξά, αλλά και δύο από τις πιο “πειραγμένες” ιστορίες του, μέσα από το τεύχος 188 της βαβέλ.