Édika

Προσοχή, κυκλοφορεί οπλισμένος! Διαθέτει χιούμορ που σκοτώνει. Με το πενάκι. Και -ευτυχώς- δεν σέβεται τίποτα. 0 κύριος στόχος του είναι ο «άγιος θεσμός» της οικογένειας και τον ξεπατώνει στην κυριολεξία. Σκηνογραφεί μια παραδοσιακή οικογένεια, στην καθημερινή της ζωή: πατέρας, μητέρα, δύο «χαριτωμένα» παιδάκια -ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι, ενίοτε δε και ένα νεογέννητο μωρό- και ο γάτος τους, ένας νάρκισσος που ακούει στ’ όνομα Κλάρκ Γκέιμπλ. Το τι τους βάζει να κάνουνε δεν λέγεται, διαβάζεται μόνο, και μάλιστα κατά προτίμηση στις σελίδες της Βαβέλ, σε μια σπάνια πετυχημένη μετάφραση. Αν και το σεξ αποτελεί μόνιμη αναφορά στις ιστορίες του, το σενάριο ξεχύνεται ασυγκράτητο, πηδάει από το ένα θέμα στο άλλο, σαρώνοντας στο πέρασμά του κάθε σύμβαση, κάθε καθωσπρεπισμό, κάθε συμβατικότητα. Σαν ελεύθερος σκοπευτής, ο Εdika εξαφανίζει συντηρητικά κατάλοιπα και αντιστάσεις, μετατρέποντας τα κόμικς του σε μία ακατάσχετη σουρεαλιστική ψυχανάλυση. Το κενό που δημιουργείται το καταλαμβάνει αυτόματα το γέλιο: πηγαίο, αυθόρμητο, λυτρωτικό, στην έχει στημένη εκεί που δεν την περιμένεις. Οι ιστορίες του είναι συνήθως μικρές, το πολύ δεκασέλιδες. Το σκίτσο τους, λιτό και απέριττο, δεν διστάζει να διαρρήξει τις σχέσεις του με το νατουραλισμό, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Το κείμενο παραληρηματικό με εξάρσεις. Όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, εμφανίζεται ο ίδιος ο σχεδιαστής, ή ο εκδότης και, ως από μηχανής, θεός αλλάζει το ρου της ιστορίας! Το ντεκόρ πυκνό, εντείνει τη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, προσφέροντας μερικές συμπληρωματικές αφορμές γέλιου (η εφημερίδα που διαβάζει ο μπαμπάς, για παράδειγμα, λέγεται «ΦΙΓΚΑΡΟΚΕΝΤΡΟΛ»).

Το πραγματικό όνομα του Εdika είναι Edouard (Eddie) Carali. Γεννήθηκε στην Ηλιόπολη της Αιγύπτου, το 1940. Αρχικά εργαζόταν ως διαφημιστής. Ξεκίνησε τα κόμικς στα τέλη της δεκαετίας του 70 δημοσιεύοντας στα περιοδικά Pilote και Charlie Mensuel ,και αργότερα στο Fluide Glacial του οποίου παραμένει ως σήμερα ένας από τους βασικότερους σχεδιαστές. 0ι ιστορίες του δημοσιεύονται συστηματικά σε άλμπουμ. Παράλληλα συνεργάζεται και με το Psikopat, ένα μικρής κυκλοφορίας αλλά σημαντικό περιοδικό κόμικς που εκδίδει ο αδελφός του, ο ΡαυΙ Carali. Το στυλ του Εdika, που ελάχιστα έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια, τον έχει καθιερώσει ως ίσως τον μεγαλύτερο σύγχρονο σατιρικό σχεδιαστή κόμικς.

Το παραπάνω κείμενο έχει τίτλο “Το πενάκι που σκοτώνει”, το συνέγγραψε ο Νίκος Προκόβος και βρίσκεται στον κατάλογου του 5oυ διεθνούς φεστιβάλ κόμικς της βαβέλ με τίτλο “Χιούμορ στο μεταίχμιο των δύο δεκαετιών”το οποίο έλαβε χώρα μεταξύ 6 και 12 Σεπτεμβρίου του 2000 στο Γκάζι.

Παρακάτω μπορείτε να ξεφυλίσσετε μια μικρή ιστορία, μέσα από τις σελίδες του τεύχους 158 της βαβέλ, με τίτλο “Στρατιωτική θητεία: Αναμνήσεις ενός κληρωτού”.