Alex Varenne
Πρόκειται για έναν από τους πλέον ιδιαίτερους δημιουργούς κόμικς που ξεπήδησαν μετά το Μάη του ’68 στη Γαλλία. Ένας δημιουργός ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός για τα υπέροχα ερωτικά του κόμικς, παρόλο που η παραγωγή του στους τομείς της επιστημονικής φαντασίας και των αστυνομικών είναι αντίστοιχη αν όχι μεγαλύτερη. Ο Varenne καταφέρνει να διηγείται ιστορίες χωρίς κοινότοπες κι εύκολες αναπαραστάσεις, είτε διαπραγματεύεται ένα θέμα -εδώ και καποιες δεκαετίες πανταχού παρόν (το σεξ)- είτε σχεδιάζει ιστορίες με πολιτικές συνδηλώσεις. Στην πραγματικότητα, κάθε του ιστορία διαπνέεται από τις πολιτικές τους απόψεις… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο Varenne γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1939 στο Saint-Germain-au-Mont-d’Or, μια μικρή γαλλική επαρχία ανατολικά των Άλπεων. Σπούδασε στη Λυών κι εργάστηκε ως καθηγητής σχεδίου σε διάφορα λύκεια από το 1962 ως το 1985. Με το κύμα του 68’ κι ενώ ήδη δούλευε ως ζωγράφος, στράφηκε προς τα κόμικς αναζητώντας το εκφραστικό μέσο από το οποίο θα μπορούσε να συνδιάσει όλα όσα έψαχνε μέχρι πρότινος στη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Κι ακόμη περισσότερο να μιλήσει για όσα συνέβαιναν γύρω του την περίοδο εκείνη. Ξεκίνησε πάνω σε σενάρια του αδελφού του Daniel αλλά έμελλε να παλεύουν για 10 περιπου χρόνια μέχρις ότου να καταφέρουν να δουν κάποια δουλειά τους τυπωμένη. Η πρώτη τους δουλειά εμφανίστηκε στο Charlie Mensuel. Με κεντρικό ήρωα έναν γάλλο πιλότο ονόματο Ardeur, ο οποίος γυρνάει πίσω στη γαλλία μέσα από την ανατολική ευρώπη, σκιαφραφούν ένα μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον στο πλαίδσιο του 3ου (Ψυχρού) πολέμου. Η σειρά που ξεκίνησε το 1980 έφτασε τους 6 τόμους μέχρι το 1987.
Εντωμεταξύ, δουλειές του Varenne σημοσιεύονταν στο L’ Echo de Savannes κι άλλα περιοδικά ενω τα βιβλία του μεταφράζονταν και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ερωτικές του ιστορίες, πάντα με μια σκοπτική διάθεση, ήταν αυτές που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Πράγματι, μέσα από την ώριμη του γραμμή, μέσα από τον μαγευτικό χειρισμό του ασπρόμαυρου (κι ενίοτε του χρώματος), ο Varenne μας έχει χαρίσει ιστορίες που εντυπώνονται βαθιά στο μυαλό. Τόσο για τα ευρυματικά του σενάρια και τους χαρακτήρες που οικοδομεί, όσο και για τις μορφές του. Επηρεασμένος περισσότερο από τα αμερικάνικα κόμικ, ο Varenne οφείλει, παρά την καταγωγή του, λίγα στη γαλλοβελγική σχολή. Αξίζει ίσως να σημειώσουμε εδώ πως, αν και ζωγράφος, ο Varenne, αντιμετώπισε πάντα τα κόμικ ως ένα λογοτεχνικό είδος κι όχι ως μια παράθεση εικόνων.
Η παρακάτω συνέντευξη δημοσιεύθηκε στη βαβέλ τον Ιανουοάριο του 1988, είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Κι εδώ, μια μικρή ιστορία του Varenne, δημοσιευμένη το Φεβρουάριο του 1992, στο τεύχος 129 της βαβέλ.